“Nu putem avea o țară dezvoltată, modernă, europeană cu oameni bolnavi. Nu putem fi sănătoși fără să fim competitivi pe piața sanitară mondială cu produsele și serviciile medicale românești. Nu putem fi competitivi fară personal medical foarte bine educat și format, specialiști performanți și pasionați de domeniul pe care și-l aleg.
Prin acest proiect, vrem să ȋi descoperim pe medicii și asistenții medicali valoroși din România. Vrem să îi ajutăm să se perfecționeze în depistatrea, testarea și screeningul hepatitelor virale care fac an de an atatea victime în România și să le arătăm recunoștința noastră, respectul nostru, pentru că sunt parte din elita profesioniştilor acestei țări. Numai cu sevicii medicale performante și de înaltă calitate putem să contribuim la sănătatea acestei națiuni, să fim o țară respectată, apreciată şi stăpână pe viitorul ei.”
Echipa de proiect
Efectele pozitive socio-economice ale realizării proiectului sunt multiple și pot fi grupate pe următoarele direcții:
- Reducerea morbidității și mortalității asociate infecțiilor cronice cu hepatite virale B/D și C, prin îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical în identificarea timpurie și tratamentul patologiilor hepatice. Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 precizează o evoluție pozitivă de +17,4% a mortalității datorată bolilor cronice hepatice, inclusiv ciroze în România în perioada 2006-2010, de la 39,7 la 46,6 decese/100.000 persoane, fiind a cincea cauza de deces după bolile circulatorii, tumori maligne, boli digestive și respiratorii.
- Diminuarea pe termen mediu-lung a prevalenței infecțiilor cu virus hepatitic B/D și C în România că urmare a tratamentului urmat de persoanele depistate ce prezintă risc major de răspândire a infecțiilor către alte populații sănătoase.
- Îmbunătățirea standardului de viață al pacienților infectați prin îndrumare și acces ulterior la tratament (linkage to care).
- Centralizarea și monitorizarea datelor privind profilului epidemiologic al infectilor cu hepatită B/D și C în populația generală sau în anumite grupuri populaționale la risc, date necesare îmbunătățirii strategiilor naționale și politicilor publice în domeniul bolilor transmisibile prioritare, în vederea alinierii la cerințele Organizației Mondiale a Sănătății în concordanță cu obiectivele strategice definite în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020.