Ce este Hepatita?
Hepatita este o boală a ficatului care se manifestă prin inflamarea acestuia. Prin inflamare, hepatocitele, cele mai importante celule are ficatului sunt afectate.
Hepatitele pot avea mai multe cauze dar de cele mai multe ori sunt provocate de o infecție virală. Acestea se împart în hepatite acute, forme rapide cu simptome specifice și hepatite cronice, care adesea pot fi asimptomatice și greu de detectat.
Hepatita acută, cauzată de regulă de virusul hepatitei A se manifestă prin simptome precum îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), oboseală, grețuri sau vărsături. Hepatita cronică poate fi cauzată doar de virusurile B, C și D și poate trece neobservată însă poate duce în timp la boli mult mai grave.
Virusurile care cauzează hepatitele virale B C și D sunt periculoase și deoarece sunt extrem de transmisibile, hepatita B fiind mai ușor transmisibilă prin sânge sau contact sexual decât HIV.
Din fericire există tratamente pentru hepatitele B și C iar pentru Hepatita B există și vaccin.
Hepatita B
Hepatita B este o boală provocată de un virus ADN foarte transmisibil. Virusul Hepatitic B (VHB) este unul dintre cele mai răspândite virusuri hepatitice la nivel mondial, în România estimându-se că până la una din 20 de persoane este infectată.
Virusul Hepatitic B e de o sută de ori mai transmisibil decât HIV și de zece ori mai transmisibil decât Virusul Hepatitic C. Principalele căi de transmitere sunt de la mamă la copil în timpul nașterii, prin contacte sexuale neprotejate sau prin contact cu sângele sau alte fluide (spermă, salivă, alte secreții) ale unei persoane infectate.
Virusul poate rezista o perioadă îndelungată pe instrumente medicale sau dentare nesterilizate corespunzător, în seringi reutilizate sau pe ace și instrumente folosite la piercing sau tatuaje. Din aceste motive virusul se transmite adesea și în afara grupelor de risc, multe persoane infectate dobândind infecția ca urmare a unor proceduri medicale sau dentare.
Virusul Hepatitei B nu se transmite prin aer, apă sau alimente, prin tuse sau atingere și e arareori transmis prin laptele matern.
Evoluția Bolii
Severitatea Hepatitei B depinde de concentrația virusului în sânge (viremie) și de forma acută sau cronică a bolii.
Forma acută apare la 6-12 săptămâni după infectare și poate să se manifeste prin oboseală, îngălbenire, greață, vărsături, dureri de stomac sau simptome similare gripei. Unul din două cazuri e asimptomatic. În unul din 100 de cazuri însă, hepatita B evoluează într-o formă mult mai gravă de hepatită fulminantă, caz în care ficatul este afectat semnificativ și nu mai poate să-și îndeplinească funcția. În absența unui transplant pacientul moare în 90% din cazuri.
Mai puțin de 10% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B ajung la o formă cronică a bolii iar între aceștia infecția poate fi una activă (care inflamează ficatul) sau inactivă. Gravitatea bolii variază între persoanele infectate cu VHB și poate duce în timp la ciroză hepatică și alte afecțiuni.
Factori agravanți pentru Hepatita B sunt:
- Consumul de alcool
- Fumatul
- Obezitatea
- Infecții cu alte virusuri hepatitice sau cu HIV
- Vârsta înaintată
Uneori viremia poate fi atât de mică încât virusul să fie aproape nedetectabil și să necesite doar monitorizare medicală și nu tratament. Alteori e nevoie de tratament pentru a ține boala sub control. Pentru prevenirea infecției cu virusul hepatitei B (și coinfecției cu D) se recomandă vaccinarea și neutilizarea în comun cu alte persoane a instrumentelor precum: unghiere, periuțe de dinți, aparate de ras etc.
Ce pot face?
Dacă doriți să vă testați de hepatită B contactați-vă medicul de familie și solicitați mai multe informații despre programele de testare din România.
Cum mă pot trata?
Dacă sunteți diagnosticat cu hepatită B este extrem de important să vă adresați unui medic pentru tratament.
Cum pot preveni infecția cu Virusul hepatitic B?
Singura cale sigură de prevenție o reprezintă vaccinarea împotriva virusului. De asemenea se recomandă să nu utilizați obiecte de igienă personală la comun cu alte persoane și să practicați întotdeauna sexul protejat.