Ce este Hepatita?

Hepatita este o boală a ficatului care se manifestă prin inflamarea acestuia. Prin inflamare,  hepatocitele, cele mai importante celule are ficatului sunt afectate.

Hepatitele pot avea mai multe cauze dar de cele mai multe ori sunt provocate de o infecție virală. Acestea se împart în hepatite acute, forme rapide cu simptome specifice și hepatite cronice, care adesea pot fi asimptomatice și greu de detectat.

Hepatita acută, cauzată de regulă de virusul hepatitei A se manifestă prin simptome precum îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), oboseală, grețuri sau vărsături. Hepatita cronică poate fi cauzată doar de virusurile B, C și D și poate trece neobservată însă poate duce în timp la boli mult mai grave.

Virusurile care cauzează hepatitele virale B C și D sunt periculoase și deoarece sunt extrem de transmisibile, hepatita B fiind mai ușor transmisibilă prin sânge sau contact sexual decât HIV.

Din fericire există tratamente pentru hepatitele B și C iar pentru Hepatita B există și vaccin.

Hepatita C

Hepatita C este o boală provocată de un virus descoperit în 1989. Datorită descoperirii târzii a bolii, aceasta a fost nedetectată pentru o perioadă lungă de timp și s-a răspândit multă vreme inclusiv prin transfuzii de sânge. În România se estimează că 3% din populație este infectată cu virusul hepatitic C.

Virusul Hepatitic C e de zece ori mai transmisibil decât HIV. Principalele căi de transmitere sunt de la mamă la copil în timpul nașterii, prin contacte sexuale neprotejate sau prin contact cu sângele sau alte fluide (spermă, salivă, alte secreții) ale unei persoane infectate.

Virusul hepatitic C  se transmite prin seringi reutilizate (în cazul consumatorilor de droguri), prin contact sexual sau folosirea unor obiecte de igienă personală în comun sau prin ace și instrumente folosite la piercing sau tatuaje nesterilizate. În cazuri rare infecția cu virusul C a fost dobândită Nosocomial Un număr de persoane au dobândit infecția prin transfuzii ce au avut loc înainte de anul 1995, an din care tot sângele donat este testat pentru virusul hepatitic C. Transmiterea de la mamă la făt în timpul nașterii e rară, și are loc în doar 3% din cazuri.

Virusul Hepatitei C nu se transmite prin aer, apă sau alimente, prin tuse sau atingere.

Evoluția Bolii

De cele mai multe ori hepatita C nu prezintă simptome în faza sa acută. În unele cazuri pot apărea simptome ca îngălbenirea pielii și a ochilor, oboseală sau tulburări digestive dar de cele mai multe ori aceasta trece neobservată. Hepatita C devine cronică în 80% din cazuri, virusul fiind prezent în ficat și cauzând probleme pe termen lung.

Cea mai comună problemă cauzată de infecția cronică cu Hepatita C este ciroza în 30% din cazuri. Ciroza poate duce la alte complicații cum ar fi cancerul hepatic.

Factori agravanți pentru Hepatita C sunt:
  • Consumul de alcool
  • Fumatul
  • Consumul de droguri
  • Obezitatea
  • Infecții cu alte virusuri hepatitice sau cu HIV
  • Vârsta înaintată
Ce pot face?

Dacă doriți să vă testați de hepatită C  contactați-vă medicul de familie și solicitați mai multe informații despre programele de testare din România. Depistarea timpurie a infecției cu Virusul Hepatitic C poate îmbunătăți semnificativ pronosticul bolii.

Cum mă pot trata?
Dacă sunteți diagnosticat cu hepatită C este extrem de important să vă adresați unui medic pentru tratament. Hepatita C se tratează cu Interferon.
Cum pot preveni infecția cu virusul hepatitic C?

Deoarece nu există un vaccin pentru Hepatita C singura cale sigură de prevenție o reprezintă precauția. Nu utilizați obiecte de igienă personală la comun cu alte persoane, practicați întotdeauna sexul protejat și evitați situațiile în care puteți intra în contact cu sângele altor persoane.

Aplicația SEES