Ce este Hepatita?

Hepatita este o boală a ficatului care se manifestă prin inflamarea acestuia. Prin inflamare,  hepatocitele, cele mai importante celule are ficatului sunt afectate.

Hepatitele pot avea mai multe cauze dar de cele mai multe ori sunt provocate de o infecție virală. Acestea se împart în hepatite acute, forme rapide cu simptome specifice și hepatite cronice, care adesea pot fi asimptomatice și greu de detectat.

Hepatita acută, cauzată de regulă de virusul hepatitei A se manifestă prin simptome precum îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), oboseală, grețuri sau vărsături. Hepatita cronică poate fi cauzată doar de virusurile B, C și D și poate trece neobservată însă poate duce în timp la boli mult mai grave.

Virusurile care cauzează hepatitele virale B C și D sunt periculoase și deoarece sunt extrem de transmisibile, hepatita B fiind mai ușor transmisibilă prin sânge sau contact sexual decât HIV.

Din fericire există tratamente pentru hepatitele B și C iar pentru Hepatita B există și vaccin.

Hepatita D

Hepatita D e o boală provocată de un virus care se poate înmulți doar în prezența virusului hepatitic B. Astfel hepatita D poate apărea doar ca coinfecție cu virusul B și o persoană vaccinată împotriva virusului B este imună și la  virusul hepatitic D. Infecția cu virusul D se poate produce în același timp cu cea cu B sau poate apărea la o persoană care are deja hepatită B cronică și se suprainfectează. Din cauza faptului că virusul D poate exista doar în prezența virusului B este considerat o coinfecție și boala este adesea numită Hepatită B+D.

Virusul D se transmite în același fel ca virusul hepatitic B. Principalele căi de transmitere sunt de la mamă la copil în timpul nașterii, prin contacte sexuale neprotejate sau prin contact cu sângele sau alte fluide (spermă, salivă, alte secreții) ale unei persoane infectate. Deși Virusul D poate exista doar în prezența virusului B, spre deosebire de virusul B nu există o formă de tratament 100% eficientă. Tratamentul se realizează de obicei cu Interferon.

Virusul Hepatitei D nu se transmite prin aer, apă sau alimente, prin tuse sau atingere și e arareori transmis prin laptele matern.

Evoluția Bolii

Infecția cu virusul D evoluează similar cu o infecție doar cu virusul B însă evoluția este mai rapidă. Există două situații de infectare:

Coinfecția simultană cu virusurile B și D – persoana infectată dobândește virusurile B și D în același timp. Există un risc crescut de hepatită fulminantă – aproximativ 5% dintre persoanele infectate astfel dezvoltă o formă de hepatită fulminantă, caz în care ficatul este afectat semnificativ și nu mai poate să-și îndeplinească funcția. Persoanele care nu dezvoltă hepatită fulminantă de obicei se vindecă spontan.

Suprainfectarea cu virus D al unei persoane cu hepatită B cronică – O persoană infectată cu virusul B în formă cronică se suprainfectează cu virusul D, evoluția bolii fiind una mai rapidă și mai periculoasă. Mai multe cazuri de suprainfecție B+D duc la ciroză decât cazuri de infecție doar cu virus B și evoluția bolii se accentuează și accelerează.

Factori agravanți pentru Hepatita D sunt:
  • Consumul de alcool
  • Fumatul
  • Obezitatea
  • Infecții cu alte virusuri hepatitice sau cu HIV
  • Vârsta înaintată
Ce pot face?

Dacă doriți să vă testați de hepatită B și D  contactați-vă medicul de familie și solicitați mai multe informații despre programele de testare din România.

Cum mă pot trata?

Dacă sunteți diagnosticat cu hepatită D este extrem de important să vă adresați unui medic pentru tratament.

Cum pot preveni infecția cu Virusul hepatitic D?

Singura cale sigură de prevenție o reprezintă vaccinarea împotriva virusului hepatitic B fără care virusul D nu poate exista. De asemenea se recomandă să nu utilizați obiecte de igienă personală la comun cu alte persoane și să practicați întotdeauna sexul protejat, mai ales dacă sunteți infectat cu virusul B.

Aplicația SEES